• Uw bestelling past altijd door de brievenbus
    Daarnaast versturen wij uw bestelling discreet en zonder reclame
  • Op werkdagen (donderdag ) vóór 16:00 besteld
    ... uw bestelling de volgende dag discreet in huis
  • Geen verzendkosten
    Elke bestelling gratis verzonden

 

Eisprong, wat is een eisprong?

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is een eisprong eigenlijk? Om zwanger te raken moet er een eisprong plaatsvinden: de eicel van de vrouw verlaat de eierstokken. De zaadcellen van de man moeten via de eileiders bij de eicel komen. Rond je eisprong beleef jij jouw meest vruchtbare periode. Het spreekt voor zich dat gemeenschap zonder voorbehoedsmiddel nodig is om zwanger te raken. Heb je gedurende een jaar regelmatig seks dan is de kans 80% dat je binnen dat jaar zwanger zult raken. Het kan soms langer duren.

Wanneer is de eisprong?

Heb je een regelmatige menstruatiecyclus? Dan betekent dit dat jij iedere maand een eisprong beleeft. De eisprong vindt 12-14 dagen voor jouw menstruatie plaats. Als je een onregelmatige cyclus hebt is het lastig in te schatten wanneer je ovuleert. Een ovulatietest is een goed hulpmiddel om te bepalen wanneer jij het meest vruchtbaar bent.

Eisprong symptomen

Sommige vrouwen ervaren bepaalde symptomen tijdens de eisprong. Dit hoeft echter niet altijd voor te komen. Een veelvoorkomend kenmerk is het heldere slijm dat jouw vagina afscheidt tijdens de ovulatie. Het slijm noemt met cervixslijm en zorgt ervoor dat de zaadcellen jouw baarmoeder gemakkelijker bereiken.

Veel vrouwen ervaren ook buikpijn wanneer de eisprong nadert. De linker of rechterkant van de onderbuik kan pijnlijk zijn. Dit noemt met ovulatiepijn. De pijn wordt veroorzaakt door de spanning die gedurende de ovulatie ontstaat in de eierstok.

Een oud kenmerk van ovuleren is het stijgen van de lichaamstemperatuur. Vlak na de eisprong stijgt de temperatuur met minimaal 0,3 graden. Het is een kwestie van iedere dag je temperatuur opmeten. Een duidelijke maandelijkse stijging geeft aan dat jouw eisprong op dat moment plaatsvindt. Liever snel en eenvoudig jouw ovulatie bepalen? Doe dan een ovulatietest.

Wellicht ook interessant:


<   Bekijk alle veelgestelde vragen