• Uw bestelling past altijd door de brievenbus
    Daarnaast versturen wij uw bestelling discreet en zonder reclame
  • Op werkdagen (woensdag ) vóór 16:00 besteld
    ... uw bestelling de volgende dag discreet in huis
  • Geen verzendkosten
    Elke bestelling gratis verzonden

 

Lh piek, wat is de lh-piek?

Na enkele maanden gewacht te hebben op de o zo gehoopte zwangerschap kun je wel eens onzeker zijn. De vraag 'is alles bij ons wel in orde?' komt naar boven. Als het na een aantal maanden nog niet gelukt is, hoeft dat niet perse een vervelende oorzaak te hebben. Waarschijnlijk is er zelfs helemaal niets aan de hand. Wist je dat een vrouw iedere maand slechts 1 á 2 dagen (lh-piek) het meest vruchtbaar is?

Wat is een LH-piek?

Het luteiniserende hormoon, oftewel LH, is een geslachtshormoon dat altijd in je lichaam aanwezig is. Ook mannen maken LH aan, maar bij vrouwen stimuleert het hormoon de eisprong. Als dit gebeurt stijgt de hoeveelheid LH in het lichaam snel. Dit wordt de LH-piek genoemd.

LH piekperiode

Tijdens de 1 á 2 dagen van de LH-piekperiode is het LH-niveau in de urine tussen de 10 en 20 maal hoger dan normaal. Aan deze LH-piek is de start van de eisprong af te leiden. Na de LH-piek normaliseert het niveau weer. Normaal gesproken vindt de ovulatie tussen 20 en 48 uur na het beginmoment van de LH-piek plaats. Dat moment is de vruchtbaarste periode tijdens een menstruatiecyclus.

De ovulatieClearblue ovulatietest bestellen

Maar wat is dan precies ovulatie zul je misschien denken? Wel, ovulatie is een ander woord voor eisprong, of; het moment waarop een rijpe eicel de eileider verlaat en klaar is voor bevruchting. Normaal gesproken moet een eicel binnen 12 tot 18 uur na vrijkomen bevrucht worden. Als de eicel niet binnen die tijd met een mannelijke zaadcel in aanraking komt, sterft deze af. Bevruchting is tijdens deze cyclus niet meer mogelijk. Gek genoeg is het wel mogelijk zwanger te worden van een vrijpartij die enkele dagen voor de eisprong plaatsvond. Het lichaam van een vrouw verandert enkele dagen voor de eisprong, zodat zaadcellen er een tijdje kunnen overleven. Klaar om de vrijkomende eicel te bevruchten.

Ovulatietesten meten het LH-niveau in je urine,
zo wordt vastgesteld of er sprake is van een LH-piek.

In tegenstelling tot zwangerschapstesten is het niet aan te bevelen ochtendurine te gebruiken voor een ovulatietest. De samenstelling van het LH verandert 's nachts, waardoor een meting minder of niet betrouwbaar is. Het beste moment om een ovulatietest te doen is meestal rond het middaguur.

Omdat de start van het LH-piekmoment niet exact vaststaat, is het aan te bevelen om op tijd te beginnen met testen. Gelukkig hoef je maar één keer een ovulatietest aan te schaffen, omdat de ovulatietesten van Predictor en Clearblue meerdere teststaafjes bevatten. Bij de digitale ovulatietest van Clearblue is het niet nodig zelf berekeningen te maken om je LH-piek te bepalen. De ovulatietest laat helder en duidelijk zien op welke twee dagen je de meeste kans maakt zwanger te raken.

Weten wanneer jij ovuleert? Doe een ovulatietest en kom er direct achter.

Wellicht ook interessant:


<   Bekijk alle veelgestelde vragen