• Uw bestelling past altijd door de brievenbus
  Daarnaast versturen wij uw bestelling discreet en zonder reclame
 • Op werkdagen (maandag ) vóór 16:00 besteld
  ... uw bestelling de volgende dag discreet in huis
 • Geen verzendkosten
  Elke bestelling gratis verzonden

 

Zwangerschapstest negatief: toch zwanger?

Een zwangerschapstest die negatief is, maar de desbetreffende vrouw is toch zwanger. Dit soort spookverhalen hoor je vast wel eens. Zoals je misschien al weet meet een zwangerschapstest de hoeveelheid hCG-waarde in jouw urine. Al vanaf het moment dat de innesteling heeft plaatsgevonden, gaat jouw lichaam dit hormoon produceren. De werking van een zwangerschapstest is als volgt. De teststrip is bewerkt met een middel dat reageert op het hCG-hormoon in je urine. Wanneer het hormoon aanwezig is, verkleurt de teststrip en zie jij dat je zwanger bent.

Betrouwbaarheid zwangerschapstest

Mits je de zwangerschapstest goed uitvoert, komt een foutieve uitslag niet vaak voor. Tegenwoordig zijn zwangerschapstesten 99% betrouwbaar. Toch kan het voorkomen dat er iets mis is gegaan bij de uitvoering van de test. Wil je dit voorkomen, zorg dan dat je de gebruiksaanwijzing van de zwangerschapstest nauwkeurig opvolgt.

Zonder dat je er over nadenkt zijn er medicijnen en andere factoren die invloed kunnen uitoefenen op de testuitslag. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van een blaasontsteking. Het kan voorkomen dat de uitslag van de door jou uitgevoerde test eerst positief is en vervolgens negatief. In de regel duidt dit vaak op een miskraam. Ook kan het gaan om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Raadpleeg in dit geval een huisarts, die kan jou verder helpen bij onduidelijkheden.

Bij een negatieve uitslag toch zwanger?

Ben je heel nieuwsgierig en daarom vroeg begonnen met testen, dan kan het zijn dat je bij een negatieve uitslag toch zwanger bent. Het zwangerschapshormoon hCG zat op het moment van testen nog niet voldoende geconcentreerd in jouw urine waardoor de uitslag negatief was. Wacht nog een aantal dagen en doe nog een zwangerschapstest. Gebruik hiervoor uitsluitend ochtendurine!

Als een zwangerschapstest negatief is, maar je hebt toch het vermoeden dat je zwanger bent, kan dit ook te maken hebben met de volgende factoren:

 • Je hebt niet voldoende geconcentreerde urine gebruik tijdens het testen. Aan te raden is om een zwangerschapstest uit te voeren met ochtendurine. Het is verstandig om voor het testen niet overmatig te gaan drinken, dit verdund jouw urine en kan leiden tot een negatieve uitslag.
 • Gebruik jij liever een potje om de urine eerst in op te vangen? Zorg dan dat er geen resten afwasmiddel in zijn blijven hangen. Ook dit kan zorgen voor een negatieve uitslag terwijl je toch zwanger blijkt te zijn.
 • Lees de bijsluiter nauwkeurig na. Hiermee voorkom je dat de test te vroeg wordt afgelezen.

Heb je door het lezen van de bovenstaande redenen het idee dat je de zwangerschapstest niet goed hebt uitgevoerd? Dan raden wij je aan de test nog eens over te doen. Bestel direct een A-merk zwangerschapstest, je hebt hem morgen al in huis!

Wellicht ook interessant:


<   Bekijk alle veelgestelde vragen