Hoe werkt een zwangerschapstest?

Hoe werken de Zwangerschapstesten

Zwangerschapstests zijn een gemakkelijke en nauwkeurige manier om erachter te komen of je zwanger bent – je plast gewoon op een stokje. Ze zijn in de meeste niet duur en verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen en bij ons.

Hoe nauwkeurig zijn zwangerschapstesten?

Zwangerschapstesten zijn super nauwkeurig als je ze correct gebruikt. De zwangerschapstesten die je bij de drogist haalt werken 99 van de 100 keer. Ze zijn net zo nauwkeurig als een urine-zwangerschapstest die u bij een dokter zou krijgen.

Zwangerschapstests werken door uw urine (plas) te controleren op een hormoon dat humaan choriongonadotrofine (HCG) wordt genoemd. Je lichaam maakt dit hormoon alleen aan als je zwanger bent. HCG komt vrij wanneer een bevruchte eicel zich hecht aan het slijmvlies van uw baarmoeder – wanneer de zwangerschap begint. Als de resultaten van uw zwangerschapstest positief zijn, betekent dit dat u zwanger bent. Als ze negatief zijn, betekent dit dat je niet zwanger bent.

Zwangerschapstests zijn het meest nauwkeurig wanneer u ze doet nadat u uw menstruatie al heeft gemist.

Een zwangerschapstest is minder nauwkeurig als deze is verlopen of als u deze niet op de juiste manier gebruikt. Controleer dus altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking en lees goed de gebruiksaanwijzing die bij je zwangerschapstest zit.

Uitslag Zwangerschapstest

De meeste merken zwangerschapstesten geven aan dat ze voor 99% betrouwbaar zijn. Een zwangerschapstest is dus niet 100% betrouwbaar. Hiervoor is een bloedtest bij je huisarts of een echo bij je verloskundige nodig.

Winkel

Hoe snel kan ik een zwangerschapstest doen?

U kunt op elk moment een zwangerschapstest doen nadat uw menstruatie te laat is – dan werken ze het beste. Het is een goed idee om zo snel mogelijk een zwangerschapstest te doen als u uw menstruatie overslaat of denkt dat u zwanger bent.

Hoe eerder u weet dat u zwanger bent, hoe eerder u kunt gaan nadenken over uw opties en alle zorg kunt krijgen die u nodig heeft om gezond te blijven.

Veel zwangerschapstesten zeggen dat ze een paar dagen voor een gemiste menstruatie werken, maar de resultaten zijn dan meestal minder nauwkeurig. Lees het etiket op uw zwangerschapstest om erachter te komen wanneer u een zwangerschapstest moet doen en hoe nauwkeurig deze zal zijn.

Soms kan een zwangerschapstest al 10 dagen na onbeschermde seks zwangerschapshormonen in uw urine vinden. Maar deze resultaten zijn niet super betrouwbaar en u kunt een vals-positief of vals-negatief testresultaat krijgen.

Als uw menstruatie erg onregelmatig is, of als u om de een of andere reden helemaal niet menstrueert, kunt u het beste een zwangerschapstest doen 3 weken na de seks voor nauwkeurige resultaten.

Waar kan ik een zwangerschapstest krijgen?

U kunt een zwangerschapstest kopen bij uw plaatselijke apotheek, drogisterij, supermarkt en sommige gemaks- of dollarwinkels. Zwangerschapstests zijn meestal goedkoop – ze kunnen slechts een dollar kosten. Soms kun je bij bepaalde gezondheidscentra een gratis zwangerschapstest krijgen.

U kunt ook een zwangerschapstest krijgen van uw verpleegster of arts, gemeenschapskliniek of plaatselijk Planned Parenthood Health Center. De meeste gezondheidscentra gebruiken dezelfde urine-zwangerschapstesten die u in de winkel kunt kopen. Soms gebruiken ze een bloedtest om te testen op zwangerschap, maar dat is meestal alleen onder speciale omstandigheden.

Maar wees voorzichtig bij het zoeken naar een betrouwbaar gezondheidscentrum, want er zijn nepklinieken die Crisis Pregnancy Centers worden genoemd. Crisiszwangerschapscentra geven gratis zwangerschapstesten uit en claimen informatie en hulp te bieden. Maar ze worden gerund door mensen die misschien geen medische professionals zijn en die niet geloven in het geven van eerlijke feiten over zwangerschap en al je opties. Crisiszwangerschapscentra bevinden zich vaak heel dicht bij Planned Parenthood-gezondheidscentra of andere echte medische centra, en hebben vergelijkbare namen – ze doen dit om mensen in verwarring te brengen en hen te misleiden om in plaats daarvan hun centrum te bezoeken.

Uw dichtstbijzijnde gezondheidscentrum kan u helpen bij het vinden van een veilige plek om een zwangerschapstest bij u in de buurt te krijgen.

Wat moet ik doen als mijn zwangerschapstest positief is?

Als u een zwangerschapstest doet nadat u uw menstruatie heeft gemist en het resultaat positief is, betekent dit dat u zwanger bent. Je kunt voor de zekerheid altijd nog een test doen als je wilt.

Misschien wilt u naar een verpleegster of arts, een kliniek voor gezinsplanning of het plaatselijke gezondheidscentrum van Planned Parenthood voor een vervolgtest. Ze zullen met u praten over uw zwangerschapsopties en u helpen de zorg te krijgen die u nodig heeft. Pas op dat u geen crisis zwangerschapscentrum bezoekt, omdat zij u misschien geen echte medische zorg of waarheidsgetrouwe informatie over uw zwangerschap en al uw opties geven.