5 dingen die u moet weten over implantatiebloeding of vroege zwangerschap

Implantatie bloeden

Veel mensen concentreren zich op het missen van hun menstruatie als een van de eerste tekenen van een vroege zwangerschap. Het zal je misschien verbazen dat een kleine hoeveelheid bloed en wat krampen – bekend als innestelingsbloeding – een teken van zwangerschap kunnen zijn, aangezien de bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoederslijmvlies en je reis van 9 maanden begint.

Hier zijn 5 dingen die u moet weten over innestelingsbloedingen en hoe u kunt zien of de bloeding een teken kan zijn van zwangerschap of van uw naderende menstruatie.

1. Wat is implantatiekramp en -bloeding?

Implantatiekrampen en bloedingen zijn niet hetzelfde als menstruatiekrampen en bloedingen. Maar aangezien innestelingsspotting vaak optreedt rond dezelfde tijd dat u uw menstruatie verwacht, kan het verwarrend zijn welk type krampen en bloedingen u ervaart.

Elke maand bouwt het slijmvlies van de baarmoeder zich op met bloed om zich voor te bereiden op een mogelijk bevruchte eicel. Als er geen eicellen worden geïmplanteerd, wordt het slijmvlies tijdens uw menstruatie afgestoten. Wanneer een ei implanteert, nestelt het zich fysiek in dat baarmoederslijmvlies, en wat vlekken en krampen kunnen daardoor normaal zijn.

Deze kleinere hoeveelheid bloed en lichtere krampen kunnen een van de eerste tekenen zijn dat u zwanger bent. Het kan moeilijk zijn om met zekerheid te zeggen of het een innestelingsbloeding is of het begin van je menstruatie (vooral als je menstruatie licht is), dus als je een zwangerschapstest doet, weet je het zeker.

2. Wanneer treedt implantatiebloeding op?

Innestelingsbloeding – als het gebeurt – treedt meestal op 9-12 dagen na de bevruchting wanneer de bevruchte eicel implanteert of hecht aan het slijmvlies van de baarmoeder. Het kan slechts 6 dagen duren voordat het ei zijn reis vanuit de eileiders heeft gemaakt of zelfs 14, met een gemiddelde van ongeveer 9 dagen.

Als je probeert te bepalen wanneer de innesteling plaatsvond, zal het beste idee geven wanneer je ovuleerde en de datum waarop je laatste menstruatie begon. Ovulatie is meestal 12-14 dagen na de eerste dag van uw laatste cyclus en implantatie is 6-12 dagen na ovulatie, als het ei is bevrucht.

Maak je geen zorgen als je helemaal geen innestelingsbloeding ervaart. In feite melden de meeste mensen die zwanger worden (ongeveer 70-75%) geen implantatie-spotting. Maar dat betekent dat 25-30% van de vrouwen wel een innestelingsbloeding heeft. We zijn geconditioneerd om ons zorgen te maken dat elke bloeding als je hoopt zwanger te zijn, een teken kan zijn van een miskraam, maar zo eenvoudig is het niet.

Implantatie bloeden

3. Hoe ziet implantatiebloeding eruit

Ook al ben je gewend om elke maand te bloeden, implantatiebloeding, ook wel implantatiespotting genoemd, ziet er meestal anders uit dan je gebruikelijke menstruatiebloeding.

Tijdens de implantatie kan een klein deel van het baarmoederslijmvlies worden verplaatst of verstoord, wat resulteert in een lichte bloeding. Tijdens de menstruatie trekt de baarmoeder samen om het gehele baarmoederslijmvlies te verdrijven, wat resulteert in hevigere bloedingen die aanhouden totdat al het slijmvlies is losgelaten.

Implantatiebloeding versus menstruatiebloeding

Innestelingsbloeding en krampen kunnen gemakkelijk worden aangezien voor het begin van uw maandelijkse cyclus, maar wat er in uw lichaam gebeurt, is totaal anders. Er zijn verschillen tussen innestelingsbloeding en menstruatiebloeding wat betreft de stroomhoeveelheid, duur van de bloeding, pijn en de kleur van het bloed.

Hier is een snelle vergelijking, zodat u weet hoe u innestelingsbloeding of -spotting kunt herkennen:

Implantatie bloeden

 • Kleur: roze of bruin
 • Stroom: licht of spottend, meestal niet genoeg om een tampon of maandverband te laten weken
 • Duur: 1-2 dagen of minder
 • Krampen: licht of matig strak, prikkend of trekkend gevoel in de onderbuik als de eicel implanteert
 • Consistentie: vaak dunner of wateriger

Periode Bloeden

 • Kleur: helder rood
 • Flow: Zwaarder, menstruatieproducten en bescherming nodig
 • Duur: Meestal 5-8 dagen
 • Krampen: meer intense pijn en beklemming in de onderbuik en rug als de baarmoeder samentrekt om menstruatiebloed te verdrijven.
 • Consistentie: dikker en kan stolsels of klonten bevatten

4. Hoe lang duurt implantatiebloeding?

Veel mensen ervaren geen innestelingsbloeding, maar degenen die dat wel hebben, kunnen een paar uur of 1-2 dagen last hebben van spotting. Een bloeding die niet je menstruatie is, maar langer dan een dag of twee aanhoudt of zwaarder is dan spotting, is een goede reden om naar je huisarts te gaan.

5. Wat zijn enkele symptomen van implantatie en vroege zwangerschap?

Ieder mens is anders, maar velen omschrijven het gevoel van innesteling als een licht tintelend, samentrekkend of trekkend gevoel in de baarmoeder. Een licht ongemak en een roze of bruinachtige waterige afscheiding zijn typische symptomen – als u al een innestelingsbloeding ervaart.

Omdat de symptomen van innestelingskrampen en bloedingen zo veel kunnen lijken op die van een lichte menstruatie, wil je misschien een zwangerschapstest doen om te weten te komen of je zwanger bent en op je hoede zijn voor andere vroege tekenen van zwangerschap:

 • vermoeidheid
 • gevoelige, gezwollen, zwaardere of vollere borsten
 • misselijkheid of braken
 • voedselaversie of hunkering
 • verhoogde reukzin
 • stemmingswisselingen of een gevoel van tranen of snel van streek zijn
 • hoofdpijn
 • constipatie
 • duizeligheid of een flauw gevoel
 • verhoogde lichaamstemperatuur
 • gemiste periode

U moet altijd uw arts of medische zorgverlener raadplegen als u symptomen of problemen met uw gezondheid ervaart.