Wat betekent een vage lijn op een zwangerschapstest?

vage lijn zwangerschapstest

Wanneer u een zwangerschapstest doet, geeft de controlelijn aan dat de test werkt en toont de testlijn de resultaten. Als er een tweede lijn verschijnt (roze of blauw) – zelfs een vage lijn – heeft de test het zwangerschapshormoon in uw urine gedetecteerd. Raadpleeg uw zorgverlener om te bevestigen dat u zwanger bent.

Soms verwarren mensen andere regels over zwangerschapstests voor een positief resultaat. Het belangrijkste om naar te zoeken is een tweede lijn die kleur ontwikkelt. Een schimmige, glanzende, kleurloze markering op een zwangerschapstest is niet positief. Als u ooit niet zeker bent van het resultaat van uw zwangerschapstest, herhaal dan met een andere test of raadpleeg uw arts.

vage lijn op zangerschapstest

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Voor een snelle introductie controleren zwangerschapstests thuis uw urine op humaan choriongonadotrofinehormoon of hCG, dat na de bevruchting snel in uw lichaam stijgt. De lijnen op een zwangerschapstest krijgen kleur als hCG wordt gedetecteerd.

Een zwangerschapstest thuis werkt als volgt:

  • Speciale reagentia worden op 2 plaatsen op een zwangerschapsteststrip gedeponeerd, die de “controlelijn” en de “testlijn” vormen.
  • Deze testreagentia kunnen verschijnen als gebroken witte/lichtgrijze lijnen op de teststrip – voor of na gebruik. In een First Response™-zwangerschapstest zijn deze reagentia gouden nanodeeltjes, die er roze uitzien. Zij zijn verantwoordelijk voor het roze kleuren van de lijnen zodra de test is gebruikt.
  • Als er geen hCG in uw urine wordt gedetecteerd, ziet alleen de controlelijn er roze uit. Als hCG in de urine aanwezig is, zullen zowel de testlijn als de controlelijn roze lijken. Twee roze lijnen geven een positief resultaat aan, zelfs als de ene lijn zwakker is dan de andere.

Sommige tests, zoals  Early Result-zwangerschapstesten, zijn erg gevoelig en kunnen lagere hCG-waarden detecteren, zodat u al zes dagen eerder kunt testen.*

Wat is een controlelijn op een zwangerschapstest?

testen zwangerschap

De controlelijn laat u weten dat de test correct werkt. Elke niet-digitale zwangerschapstest heeft twee streepjes die evenwijdig aan elkaar lopen of een plusteken vormen. De controlelijn is geen positief resultaat.

Als er geen controlelijn verschijnt na blootstelling van de test aan urine, werkt de test niet goed. U moet de zwangerschapstest weggooien en een andere gebruiken.

Wat is de testlijn op een zwangerschapstest?

De testlijn is de lijn die verschijnt op een zwangerschapstest thuis als hCG in uw urine wordt gedetecteerd. Als deze lijn niet van kleur verandert – roze wordt voor First Response™ – dan heeft de test geen hCG gedetecteerd en bent u hoogstwaarschijnlijk niet zwanger.

In veel gevallen, wanneer u een zwangerschapstest gebruikt, kan de teststreep vager roze zijn dan de controlestreep, die soms behoorlijk donker is. Een testlijn kan lichtroze zijn als uw urine verdund is of als het erg vroeg in uw zwangerschap is. Maak je echter geen zorgen. Zelfs een lichtroze testlijn geeft een positief resultaat aan. Simpel gezegd, als er kleur op de testlijn zit, is het tijd om contact op te nemen met uw arts om een zwangerschap te bevestigen.

Ik weet nog steeds niet zeker of het positief is

Volg deze tips voor wat u moet doen als u niet zeker bent van het resultaat van uw zwangerschapstest:

  • Wacht een paar dagen en test opnieuw als je nog steeds niet ongesteld bent.
  • Voer de test ’s ochtends als eerste uit of nadat u uw urine enkele uren hebt opgehouden.
  • Open de testenvelop en gebruik deze direct (controleer altijd eerst of deze niet is verlopen).
  • Houd een zwangerschapstest bij de hand voor wanneer u uw menstruatie verwacht. Je kunt  Early Result Zwangerschapstest of de Digitale Zwangerschapstest gebruiken vanaf 6 dagen voor je verwachte menstruatie of de Rapid Result Zwangerschapstest op de dag van je gemiste menstruatie.

Testen met Zwangerschapstesten

Er zijn verschillende zwangerschapstesten waar je uit kunt kiezen wanneer je wilt zien of je zwanger bent. De First Response™ Triple Check-zwangerschapstestkit bevat drie verschillende soorten zwangerschapstesten in één doos. Voor extra zekerheid wordt het Comfort Check-zwangerschapstestpakket geleverd met 3 testen voor vroege resultaten en 5 zwangerschapsteststrips, zodat u vroeg en vaak kunt testen.

En zoals altijd, bezoek uw arts voor bevestiging als u vermoedt dat een zwangerschapstest positief kan zijn.

Onze testen detecteert het zwangerschapshormoon 6 dagen eerder dan de dag van uw gemiste menstruatie (5 dagen vóór de dag van de verwachte menstruatie). Bij laboratoriumtests detecteerde  Early Result Pregnancy Test de niveaus van zwangerschapshormoon bij 76% van de zwangere vrouwen 5 dagen voor hun verwachte menstruatie. Zie pakket voor details over vroeg testen.